Blog

Previous Next

Kolona sjećanja 2017.

Nekoliko godina za redom nisam bio u mogućnosti posjetiti komemoraciju u Vukovaru. Volim otići u taj grad, neovisno o komemoraciji. Vežu me za njega pojedina prijateljstva, ali prije svega pijetet prema žrtvi njegovih građana koju su podnjeli prije 26. godina. Osobno me posjet tom gradu na obljetnicu pada ispunjava brojnim emocijama, a od prije sedam godina posjet gradu nije bio vezan samo prisustvo komemoraciji, već sam počeo istu bilježiti fotoaparatom.


S fotografske strane, neizmjerno mi je zadovoljstvo fotografirati ondje i vjerujem da sam stil fotografiranja uvelike naglašava emotivnost samog događaja. S vremenom sam otkrio koja mi vrsta fotografija i obrade najbolje paše. To je prvenstveno polovična desaturacija, naglašavanje crvene i plave boje te blaži kontrast, što u cjelini daje rezultat koji smatram odličnim, jer zbog samog vremena odvijanja komemoracije u studenom, kada je vrijeme uglavnom oblačno što daje difuzirano svjetlo, a zbog brojnih pripadnika veterana i aktivnih vojnih djelatnika u uniformama i zastava koje nose, koloritet fotografija dobija na dodatnoj dramatičnosti.

Krupni portreti u kombinaciji s navedenom obradom dodaju posebnu emocionalnu notu, pogotovo kada uspijem uhvatiti djecu koja nisu ni bila rođena u vrijeme Vukovarske tragedije, a danas joj odaju počast te same sudionike vukovarske bitke čiji pogled gotovo uvijek odaje tugu za izgubljenim prijateljima i članovima obitelji, ali i neizmjeran ponos i čast zbog svega što su učinili kako bi mi danas uživali slobodu.

Fotogaleriju pogledajte na našoj Facebook stranici.

Društvene mreže

Kontakt

099 232 9109

marko@luxprodukcija.hr